Pieneņu ''karbonādes'': vai ēdamas?

Pienenes uzturā


Sociālajos tīklos plašu rezonansi izpelnījušās Latvijas pļavās augošās cūkpienenes, proti, ''TikTokeri'' savos video iedvesmo skatītājus pagatavot pieneņu karbonādes, vēsta TV3 raidījums ''Bez Tabu''. Komentē ''Veselības centra 4'' filiāļu ''Anti-Aging Institute'' un ''4. Dimensija'' uztura speciāliste Anna Rozīte.

Pagatavot no cūkpienenēm medu vai to lapas izmantot salātos nav nekāds jaunums, bet Tik Tok lietotāja Inga eksperimentē un dalās pieneņu gastronomiskajās izvirtībās! ''Pienenēm apkārt ir miltu maisījums, bet iekšā tas pienenes vidus ir kā maiga pūciņa. Tas noteikti ir jāuztaisa, lai zinātu, vai garšos vai nē,'' skaidro Tik Tok lietotāja Inga. 

Lai arī pļavas augs ir drošs iekšķīgai lietošanai, uztura speciāliste pilnvērtīgākai maltītei iesaka šo uzkodu papildināt noteikti ar citām uzturvielām! ''Pienenes ir bagātas ar antioksidantiem un polifenoliem. Tās satur vitamīnus -A, C, K, kā arī tādus mikronutrientus kā dzelzi, magniju, kāliju un fosforu. Var gadīties, ka ir kādas alerģiskas reakcijas-parasti tas ir cilvēkiem, kam jau ir alerģija uz radniecīgiem augiem no kurvjziežu dzimtas-tās ir kliņģerītes, kumelītes, ambrozijas, tad, protams, nav vēlams aizrauties ar pieneņu ēšanu,'' stāsta Anna Rozīte
No marta līdz jūnija sākumam ir atbilstošs laiks, kad ar šo produktu var dažādot uzturu, tikai jāatceras pienenes lasīt pēc iespējas tīrākās vietās, tālāk no šosejas!

Noskatieties ''Bez Tabu'' sižetu: